Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 04/02/11


Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού, κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή 04/02/11 συζήτησε τα εξής θέματα: 1) Ενημέρωση σχετικά με την απογραφή κτιρίων και πληθυσμού του 2011, 2) Ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία πλειστηριασμού δύο οικοπέδων αξίας 1.400.000€ του τέως Δήμου Αναβύσσου, 3) Λήψη απόφασης ένταξης του έργου «Κατασκευή 2ου Λυκείου Καλυβίων» στο  ΕΣΠΑ 2007-2013, 4) Έγκριση γενομένων δαπανών, 5) Ορισμός Δημοτικών Συμβούλων για την Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σαρωνικού, 6) Ορισμός αντιπροσώπων του Δήμου Σαρωνικού στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής, 7) Καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας καθώς και λειτουργίας τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες των υπηρεσιών Καθαριότητας και Ύδρευσης του Δήμου Σαρωνικού.(άρθρο 36, παρ.3 Ν.3584/07), 8) Λήψη απόφασης ανάθεσης αρμοδιοτήτων στις Δημοτικές Κοινότητες Aναβύσσου, Καλυβίων, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας και την Τοπική Κοινότητα Κουβαρά, 9) Λήψη απόφασης επιλογή τράπεζας, στην οποία θα μεταφερθούν τα χρηματικά υπόλοιπα των λογαριασμών που θα καταργηθούν, των συνενούμενων Δήμων και Κοινοτήτων που αποτελούν το Δήμο Σαρωνικού, 10) Λήψη απόφασης περί καθορισμού του ανώτατου χρηματικού ορίου κλήσεων κινητής τηλεφωνίας.
Για άλλη μια φορά η συμμετοχή του κόσμου που παρακολούθησε μέρος ή το σύνολο της διαδικασίας ήταν μεγάλη, αν και η στάση μέρους του δημοτικού συμβουλίου λειτουργεί αποθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει τις ευθύνες των υπόλοιπων παρατάξεων σχετικά με τη διαδικασία συζήτησης των θεμάτων: αντεγκλήσεις προσωπικού χαρακτήρα που στερούνται πολιτικού περιεχομένου, τρεις ή και περισσότερες τοποθετήσεις των ίδιων συμβούλων στο ίδιο θέμα, με το ίδιο περιεχόμενο, ευφυολογήματα με προσωπικές αιχμές χωρίς ξεκάθαρες θέσεις… Όλα αυτά οδήγησαν σε μία εξάωρη συνεδρίαση, με αναβολή πολλών θεμάτων και το κυριότερο με αδυναμία να βγουν πολιτικά συμπεράσματα.
Ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης, τα θέματα που αγγίζουν αμεσότερα τα λαϊκά συμφέροντα, ήταν κατά τη γνώμη μας το ζήτημα του πλειστηριασμού δημοτικής γης, της κατασκευής του 2ου Λυκείου Καλυβίων, της ανάθεσης αρμοδιοτήτων στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Επίσης, στο ζήτημα της επιλογής τράπεζας για τη μεταφορά των υπολοίπων των υπό κατάργηση λογαριασμών των συνενούμενων Δήμων και Κοινοτήτων, η αντιπαράθεση που έγινε με διακύβευμα τη διαφάνεια θα μπορούσε να έχει παρενέργειες αν η έκβασή της ήταν διαφορετική. Η επί δυόμιση ώρες συζήτηση για το αν πρέπει να τηρηθεί η αρχική διαδικασία που προέβλεπε μόνο ένα γύρο κλειστών προσφορών, έδειξε μεταξύ άλλων πόσο εύκολα μπορεί να εκφυλιστεί η διαδικασία της συζήτησης. Η θέση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού, Γ. Μπιθυμήτρη, ήταν να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και επομένως να μην ληφθεί υπόψη δεύτερη προσφορά. Κατά τη γνώμη μας αυτό διασφαλίζει ένα μίνιμουμ προστασίας από υπόγειες συνεννοήσεις, στις οποίες το τραπεζικό κεφάλαιο, συνολικά και ανεξάρτητα από τις μερίδες που το αποτελούν (στην περίπτωσή μας Eurobank, Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς και Alpha) θα είναι κερδισμένο.   
Για το ζήτημα του πλειστηριασμού οικοπέδων του πρώην δήμου Αναβύσσου, η θέση μας είναι ότι η δημόσια γη είναι δημόσια περιουσία και προτεραιότητα έχει καταρχήν η διασφάλισή της και μάλιστα η κατοχύρωση ως αναπαλλοτρίωτη λαϊκή περιουσία. Με βάση αυτή την περιουσία μπορούν να σχεδιαστούν υποδομές, ελεύθεροι χώροι, χώροι πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, για τα λαϊκά στρώματα. Δυστυχώς η εμπορευματοποίηση της γης, μέσω ανταλλαγών μεταξύ Συνεταιρισμών, ιδιωτών και δημοσίου, φέρνει όλες αυτές τις στρεβλώσεις σε βάρος αρχικά των μικροϊδιοκτητών και τελικά του δημόσιου συμφέροντος. Η θολή εικόνα που ακόμα υπάρχει σχετικά με τις διεκδικήσεις των δικαιούχων, δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε πόσο έχουν ζημιωθεί από το 1965 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η εμπλοκή δικηγορικών γραφείων με έφεση σε τέτοιες υποθέσεις που αναβιώνουν μετά από δεκαετίες, αλλά και παρόμοιες υποθέσεις όπου μεγάλα συμφέροντα εκμεταλλεύονταν τη θέση των μικροϊδιοκτητών για να πιέσουν προς την εκποίηση οικοπεδικών «φιλέτων», μας βάζει σε σκέψεις. Ψηφίσαμε υπέρ της κίνησης του δήμου Σαρωνικού εναντίον του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Αττική» που είναι ο άμεσα υπεύθυνος και περιμένουμε να δούμε τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν από την απευθείας διαβούλευση με τους δικαιούχους. Ωστόσο, δεν έχουμε αυταπάτες για την πολιτική του δήμου. Όπως δείχνει και η υπόθεση των Αλυκών, η εμπορευματοποίηση της γης θεωρείται από τη συμπολίτευση μονόδρομος. Σημειώνουμε τέλος τις πολιτικές ευθύνες  της προηγούμενης δημοτικής αρχής της Αναβύσσου που με την ολιγωρία της διευκόλυνε την αρχική δικαίωση των ιδιοκτητών στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να ξεκινά ένα πιθανό γαϊτανάκι διεκδικήσεων εναντίον της δημόσιας περιουσίας.   
Στο ζήτημα της κατασκευής του 2ου Ε.Λ. Καλυβίων η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι δικαιώθηκε ως προς τις εκτιμήσεις της στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Η παράταξη της συμπολίτευσης είχε από την αρχή καταθέσει τα όπλα στη διεκδίκηση της κατασκευής του Λυκείου από τον ΟΣΚ. Μόλις τρεις εβδομάδες πέρασαν από την προηγούμενη απόφαση που ψήφισε, υπέρ του να κατασκευαστεί από τον ΟΣΚ και όχι μέσω ΕΣΠΑ (παρακάτω αναλύουμε ξανά τι σημαίνει ΕΣΠΑ). Τότε είχαμε καταψηφίσει την απόφαση γιατί τη θεωρήσαμε χωρίς αντίκρισμα αφού δεν συνοδευόταν από μέτρα πίεσης προς τον ΟΣΚ, δηλαδή το κράτους, νομικά και πολιτικά. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι από την αρχή η συμπολίτευση είχε αποδεχθεί την αιτιολογία της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Όσο για την παράταξη της Κας Χριστοφάκη, από την αρχή πίεζε να μπει το Λύκειο στο ΕΣΠΑ, προπαγάνδιζε ανοιχτά τον εκβιασμό της κυβέρνησης και τελικά μας ενημέρωσε ότι ο ΟΣΚ είναι υπό κατάργηση, ότι μέχρι το 2013 χρήματα για υποδομές θα μας δίνει η Ε.Ε., ενώ μετά το 2013 που τελειώνει η χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, την ευθύνη θα την έχουν οι δήμοι… Εμείς συμπληρώνουμε ότι επειδή οι πόροι που προέρχονται από το κράτος, άρα τη φορολογία όλων μας και κυρίως των εργαζόμενων, κόβονται για να δοθούν με τη μορφή ζεστού χρήματος προς το μεγάλο κεφάλαιο (μόνο το 2010 μοιράστηκαν 50 δις. στους μεγαλοεργοδότες όταν με 15 δις., θα υλοποιούνταν το αίτημα για 15% στην Παιδεία) είναι φανερό ότι οι δήμοι θα καταφύγουν στις δοκιμασμένες λύσεις της σύμπραξης με ιδιώτες. Πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.  
Καλούμε τους εργαζόμενους του δήμου μας και κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τη δράση των παρατάξεων Φιλίππου και Χριστοφάκη και να διεκδικήσουν εδώ και τώρα κάλυψη των πιεστικών αναγκών σχολικής στέγης, με τρόπο που να εγγυάται άμεση υλοποίηση του έργου και απεμπλοκή ιδιωτών. Η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, αφενός έχει ημερομηνία λήξης, αφετέρου όπως μαρτυρά η υπόθεση των απλήρωτων αναπληρωτών καθηγητών που αμείβονται μέσω ΕΣΠΑ, δεν είναι καθόλου αξιόπιστη λύση. Η λαϊκή πάλη για σύγχρονες σχολικές υποδομές, μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν είναι συντονισμένη και αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Τέλος, στο θέμα των αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στις δημοτικές κοινότητες, ο εκπρόσωπός της Λαϊκής Συσπείρωσης τεκμηρίωσε την αντίθεσή του, ως αντίθεση που απορρέει από τη στάση μας απέναντι στον «Καλλικράτη». Όπως σημείωσαν και οι υπόλοιποι σύμβουλοι, αλλά και οι Πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, πρόκειται για υλοποίηση διατάξεων του «Καλλικράτη», δηλαδή του νομικού εργαλείου της ενίσχυσης του επιχειρηματικού κόσμου εις βάρος των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Το λαϊκό κίνημα όχι μόνο μπορεί να παρεμποδίσει την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και των υπόλοιπων αντιλαϊκών νόμων, αλλά μπορεί και να τους ανατρέψει, επιβάλλοντας το δικό του δίκαιο, τους δικούς του νόμους με γνώμονα τις ανάγκες του. Εμείς θα συμβάλουμε όσο και όπως μπορούμε σε αυτό.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου