Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ
Να μην καταργηθεί κανένα νοσοκομείο, κέντρο Υγείας, δημόσια μονάδα υγείας
Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών
Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός – μαζικές προσλήψεις προσωπικού

Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι
Η επίθεση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε όλα τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών εντείνεται και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου. Μας οδηγούν στη χρεοκοπία, για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Ήδη, χιλιάδες οικογένειες ανέργων μένουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη, αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στο ταμείο τους, συνταξιούχοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακα τους. Με τον ΕΟΠΥΥ, οι παροχές υγείας περιορίζονται σε ένα στοιχειώδες «βασικό πακέτο» και από εκεί και πέρα πληρώνει ο ασθενής. Αυξάνεται η συμμετοχή  για νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις. Στις δημόσιες μονάδες υγείας, οι πληρωμές των ασθενών αυξάνονται διαρκώς, η αναμονή και η ταλαιπωρία επίσης.  Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των υγειονομικών.

Η περίπτωση του Κέντρου Υγείας Καλυβίων είναι χαρακτηριστική:
-          Μετά τη λήξη των συμβάσεων πολλών γιατρών, υπάρχει έλλειψη σε βασικές ειδικότητες, όπως ακτινολόγου και παιδίατρου.
-          Το υπάρχον προσωπικό αναλαμβάνει ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, που μπορεί να ξεπερνά και τα 100 περιστατικά καθημερινά, με ότι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους εργαζόμενους του Κ.Υ. όσο και για τους ασθενείς.
-          Έχουν σταματήσει να γίνονται ακόμα και αιματολογικές εξετάσεις – μικροβιολογικό ουσιαστικά δεν λειτουργεί.
-          Έχουν κλείσει ουσιαστικά τα περιφερειακά ιατρεία στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Σαρωνικού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι της περιοχής, εξαιτίας και της ανυπαρξίας συγκοινωνιακών υποδομών.
Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο άθλια, αν αναλογιστεί κανείς τι προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος για Υγεία – Πρόνοια:


αυξάνονται οι περικοπές για τις δημόσιες υγειονομικές, φαρμακευτικές και κοινωνικές παροχές. Δηλαδή, θα πληρώνουμε περισσότερα για υπηρεσίες υγείας, που θα έπρεπε να μας τις παρέχει δωρεάν το κράτος.
καταργούνται ουσιαστικά 50 δημόσια νοσοκομεία που χαρακτηρίζονται παραρτήματα. Καταργούνται 5 ψυχιατρικά νοσοκομεία, στο όνομα της «αποασυλοποίησης». Ανοίγει ο δρόμος για αθρόες απολύσεις υγειονομικών με τις συγχωνεύεις και την αξιολόγηση. Δηλαδή, θα υπάρχουν λιγότερα δημόσια νοσοκομεία, νοσοκομειακά κρεβάτια, λιγότεροι υγειονομικοί για την περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών. Θα αυξηθεί η ταλαιπωρία. Θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Χιλιάδες υγειονομικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά.
προωθείται η κατάργηση πολλών προνοιακών ιδρυμάτων και η σύνδεση των προνοιακών παροχών αποκλειστικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσα και από τη μεταφορά της πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας. Χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες θα  βρεθούν στο δρόμο. Εργαζόμενοι στα ιδρύματα θα απολυθούν. Οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες θα πληρώνουν για τη συντήρηση όσων ιδρυμάτων επιβιώσουν.
 
Μεταξύ των νοσοκομείων που η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επιθυμεί να συρρικνώσει είναι και το «Σωτηρία», το νοσοκομείο στο οποίο υπάγεται το Κ.Υ. Καλυβίων. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αυταπάτη ότι κάποια περιοχή μπορεί να γλιτώσει από τη συνολική επίθεση εναντίον της Υγείας, των εργαζόμενων σε αυτή και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε ούτε δευτερόλεπτο να υλοποιήσουν την αθλιότητα που νομοθέτησαν. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να αντικαταστήσουν το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παροχή Υγείας-Πρόνοιας με φιλανθρωπία, δηλ. υπόθεση των ΜΚΟ. Το λαϊκό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων, νεολαίας, γυναικών έχει τεράστια δύναμη, κάτι που έδειξε και η δράση των Λαϊκών Επιτροπών για τα χαράτσια της ΔΕΗ: κατω από την πίεση που ασκήσαμε συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα, πανελλαδικά, αλλά και στην περιοχή μας με συνεχείς κινητοποιήσεις σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ, αναγκάστηκαν να αποσυνδέσουν το μέτρο από την παροχή ρεύματος.


Καλούμε τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και τους εργαζόμενους στο Κ.Υ. να συμπαραταχθούν για να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των λαϊκών οικογενειών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, να μπει τέρμα στην υποβάθμιση του Κ.Υ. Καλυβίων.

Να γίνει το ζήτημα της υγείας - πρόνοιας υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.


Αυτός ο κοινός αγώνας και συντονισμός είναι που μπορεί:
-    να εξασφαλίσει την πραγματική ενότητα και τη μαζικότητα που απαιτείται για την ανατροπή της αθλιότητας που επιβάλλει στο λαό να πληρώνει για την υγεία του, να κινδυνεύει από την έλλειψη προσωπικού, φαρμάκων και υλικών, να  θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες
-        να δώσει απάντηση στο κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι δήθεν οι αγώνες των υγειονομικών ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

Ήδη σαν Λαϊκή Επιτροπή Σαρωνικού έχουμε έρθει σε συντονισμό με τους εργαζόμενους του «Σωτηρία» και έχουμε οργανώσει τα πρώτα αγωνιστικά βήματά μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-  Να μη συγχωνευτεί - καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομείο ή μονάδα του ΙΚΑ. ΟΧΙ στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Κ.Υ. Καλυβίων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
-   Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Να μην μείνει κανένας άνεργος- ανασφάλιστος χωρίς πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του.
-    Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία- πρόνοια.
-  Ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε πόλη: Να λειτουργήσουν κανονικά τα Περιφερειακά Ιατρεία των κοινοτήτων του Δήμου Σαρωνικού.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ από κοινού Λαϊκή Επιτροπή Σαρωνικού και εργαζόμενοι από το «Σωτηρία» και το Κ.Υ. Καλυβίων:

o             Την Παρασκευή 16/3, στις 9.00 πμ σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του «Σωτηρία» (αναχώρηση από Δημαρχείο στα Καλύβια 8.00 πμ),
o             Την Παρασκευή 23/3, στις 10.00 πμ σε συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου