Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ26/09/12

Κυρία Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριε Δήμαρχε,

   Η πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα, καταδικάζοντας τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε υποχρηματοδότηση, με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή Μεσογείων και Λαυρεωτικής του Νομού Αττικής, όπου οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα είτε να καταρτίζεται με δυσκολία ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, είτε να μην διασφαλίζεται καθόλου η 24ωρη λειτουργία τους, όπως άλλωστε ισχύει για το Κέντρο Υγείας Καλυβίων από την έναρξη της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα:
-  Το Κέντρο Υγείας Κορωπίου εφημερεύει καθημερινά, όμως κάθε μήνα γίνεται και κάποια περικοπή στις εφημερίες. Το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες με τη συνδρομή ειδικευόμενων γιατρών. Μέσα στον Αύγουστο έκλεισε ένα απόγευμα, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και το Σεπτέμβριο. Στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου προσωρινά εξασφαλίστηκε η 24ωρή λειτουργία με την προσθήκη ειδικευόμενου προσωπικού.
- Το Κέντρο Υγείας Καλυβίων λειτουργεί με τρεις γιατρούς και στερείται βασικών ειδικοτήτων. Η κατάσταση είναι οριακή εδώ και καιρό, ενώ ολοένα και δυσκολότερα εξυπηρετούνται ασθενείς, συνταξιούχοι και χρόνια πάσχοντες στην παραλιακή ζώνη του Δήμου.
. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή, όπου ακόμη και οι υπάρχουσες δομές υγείας, είναι πίσω από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, δεδομένης της πληθυσμιακής αύξησης της περιοχής, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά τους θερινούς μήνες, και της βιομηχανικής επέκτασης. Επιπρόσθετα, σε πολλές περιπτώσεις η πρόσβαση στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας είναι δύσκολη, λόγω της ύπαρξης απομακρυσμένων περιοχών και ελλιπούς συγκοινωνιακού δικτύου.   
Αυτή η κατάσταση έχει τραγικές συνέπειες. Επείγοντα περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής αναγκάζεται είτε να μετακινείται σε Κέντρο Υγείας άλλης περιοχής, είτε να καταφεύγει σε ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας, πληρώνοντας τεράστια ποσά από το πενιχρό τους εισόδημα. Για τους άπορους, ανασφάλιστους κλπ., οι οποίοι πολλαπλασιάζονται με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, σημαίνει είτε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες υγείας, είτε παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών μέσω των δήμων, των ΜΚΟ, της «φιλανθρωπίας». Τα σενάρια συνεφημέρευσης τα οποία διακινούνται, δεν εξασφαλίζουν ούτε την καλή λειτουργία της ΠΦΥ στην ευρύτερη περιοχή, ούτε τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των ΚΥ.
Ως εκ τούτου, ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού, αιτούμαι να συζητηθεί ως ξεχωριστό θέμα της ημερήσιας διάταξης της προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καλυβίων και συνολικά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή της Ν.Α. Αττικής.


Γιώργος Μπιθυμήτρης
Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου