Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Δελτίο Τύπου Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/02/11


Την Πέμπτη 17/02/11 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού. Από τα 13 θέματα της ημερήσιας διάταξης, δύο αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης και αξίζει να επισημανθούν οι στάσεις των παρατάξεων. Το πρώτο αφορούσε στην ένταξη αποπληρωμής του έργου “Κατασκευή 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων” στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ενώ το δεύτερο στην πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Ως προς το πρώτο θέμα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αρχική δέσμευση της Υφυπουργού Παιδείας να αποπερατωθεί το έργο από τον ΟΣΚ και στη μετέπειτα αλλαγή στάσης, όταν ο ΟΣΚ με επιστολή του ζήτησε να προβεί ο Δήμος στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Επικαλούμενος την κρίση και την «αναγκαία λήψη πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ο ΟΣΚ σβήνει μονοκονδυλιά τη συμβατική του υποχρέωση προς το Δήμο και κυρίως προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς της περιοχής, που θα συνεχίσουν να βλέπουν τα παιδιά τους να στριμώχνονται σε κοντέινερ και επικίνδυνα κτίρια για να κάνουν μάθημα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δίνει άλλο ένα δωράκι στήριξης ρευστότητας των Τραπεζών (αρκετών δις ευρώ), την ίδια στιγμή που ξοδεύει εκατομύρια για να διαφημίσει το «νέο σχολείο» δηλαδή το σχολείο της αγοράς, την ίδια στιγμή ανοίγει το δρόμο για την είσοδο του κεφαλαίου στην κατασκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καταργώντας ουσιαστικά τις δημόσιες επενδύσεις. Το ΕΣΠΑ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης που τελειώνει το 2013. Πέραν του ότι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα εκταμιευτούν τελικά όλα τα χρήματα που θα χρειαστούν για το έργο (η περίπτωση των αναπληρωτών καθηγητών που πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ και έχουν χρεωστούμενα μηνών «χτυπά» καμπανάκι), θεωρούμε ότι προσανατολισμός του κράτους, του ΟΣΚ και της Τοπικής Διοίκησης, είναι αυτό που αναφέρεται ως συνδυασμός χρηματοδοτικών εργαλείων, δηλαδη ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, Προγραμματικές Συμβάσεις. Η συμπολίτευση στο Δήμο Σαρωνικού, αλλά και η παράταξη της Κας Χριστοφάκη, απέρριψαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να πιέσει ο Δήμος νομικά και πολιτικά τον ΟΣΚ ώστε να τηρήσει την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογράψει, αποδεικνύοντας ότι εξ’ αρχής ο Δήμος είχε παραδώσει τα όπλα αμαχητί.
Στο δεύτερο θέμα η συμπολίτευση ζήτησε την έγκριση του Συμβουλίου για την πρόσληψη επιπλέον 90 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου με πληρωμή από ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητα, ύδρευση). Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κατήγγειλε τη βιομηχανία ευέλικτων εργασιακών σχέσεων που είχε δημιουργήσει ο Δήμος Καλυβίων και οι υπόλοιποι συνενούμενοι δήμοι και η οποία αναπαράγεται στο νέο δήμο Σαρωνικού. Με την αναλογία μόνιμων υπαλλήλων – συμβασιούχων να έχει φτάσει σχεδόν στο 1 προς 1, με την πλειονότητα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου να είναι εργάτες, θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος και η παράταξή του, αφενός αναδεικνύονται σε πρωταθλητές στη διάλυση των σταθερών εργασιακών σχέσεων και τη μείωση αυτού που αντιλαμβάνονται ως εργατικό κόστος, αφετέρου δημιουργούν ένα τεράστιο δίκτυο εκλογικής πελατείας. Οι επιπλέον 90 προσλήψεις με την αθλιότητα του ορισμένου χρόνου, ανατρέπουν ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία και γι’ αυτό το καταψηφίσαμε. Ταυτόχρονα, καλούμε το λαό να διεκδικήσει αυτό το δικαίωμα, αρχής γενομένης με τη συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 23/02 στις 11 πμ στο Λαύριο. Για την ιστορία να πούμε ότι παρών στην ψηφοφορία δήλωσε ο Κος Βολάκος, ενώ η παράταξη της Κας Χριστοφάκη ψήφισε υπέρ.
Τέλος, τρία ακόμα θέματα συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης: η πρόταση του Κου Βολάκου να απογραφεί η περιοχή Λαγονησίου ως ξεχωριστός οικισμός, η έγκριση αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων και βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, η εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας και καταγγελίας της βίας και της καταστολής που υφίστανται από την κυβέρνηση. Στο πρώτο θέμα ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε υπέρ της τελικής πρότασης του εκπροσώπου της Σύγχρονης Πόλης για διαβούλευση άμεσα με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής για την απογραφή, στην κατεύθυνση του να αναδειχθούν τα τεράστια προβλήματα υποδομής που αντιμετωπίζουν. Τελικά το συμβούλιο καταψήφισε την πρόταση. Στο δεύτερο θέμα, ομόφωνα ψηφίστηκε η απόφαση για την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων. Ωστόσο, σημειώνουμε τις ευθύνες των Τοπικών Διοικήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια για την απαράδεκτη καθυστέρηση και ολιγωρία που έδειξαν, με αποτέλεσμα εκτός του να κινδυνεύει η δημόσια υγεία, να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ύδρευσης σε πολλές περιοχές του δήμου Καλυβίων λόγω της κάκιστης συντήρησης του δικτύου. Τέλος, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εκδήλωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Λαυρεωτικής, καθώς σύμβουλοι της παράταξης «Ζούμε Μαζί» θεώρησαν ότι το κλείσιμο μιας λωρίδας κυκλοφορίας στη Λαυρίου για μερικές ώρες, θα φέρει ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς... Φυσικά η απόλυτη ταύτισή της συγκεκριμένης παράταξης με τις κυβερνητικές θέσεις και η απέχθεια προς τις κινητοποιήσεις – ακόμα και αν γίνονται υπό την αιγίδα αιρετών – είναι ο βασικός λόγος αυτής της στάσης.        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου