Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΟΤΑΝ Η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ …

Αγαπητοί φίλοι, είχα την ευκαιρία να παρίσταμαι στην περιβόητη συγκέντρωση των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων του Δήμου Σαρωνικού, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/04/2011 στο κτίριο του Β΄ Δημοτικού Αναβύσσου. Είναι γεγονός, ότι όποιος δεν παρευρέθηκε στην σχεδόν 5ωρη συνεδρίαση, δεν μπορεί να καταλάβει και πόσο μάλλον να δικαιολογήσει τις αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν, τόσο για το περιεχόμενο της συζήτησης, όσο και για τις απαράδεκτες διαδικασίες «ψηφοφορίας» που ακολούθησαν.
Είμαι γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Λυκείου Αναβύσσου και τόσο εγώ όσο και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, σεβόμενοι πλήρως το ρόλο μας, ενεργούμε ως εντολοδόχοι των γονέων και όχι ως εντολείς τους! Για την ιστορία λοιπόν, η Γενική μας Συνέλευση (στις 18/2/2011), αποφάσισε να εγκρίνει τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στην υπό ίδρυση Ένωση Γονέων, καθώς και το καταστατικό της Ένωσης, σε νέα συνεδρίαση, όταν αυτό θα έχει λάβει την τελική του μορφή και ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά του.
Επομένως, κανένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας δεν είχε την εξουσιοδότηση να υπογράψει το καταστατικό της Ένωσης, πόσο μάλλον μετά τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε.
Για να γίνει κατανοητή η αναφορά μου αυτή, θα κάνω πρώτα μια σύντομη αναδρομή σε όσα έχουν συμβεί ως τώρα.
α) Στις 18/2/2011 δόθηκε από τη συντακτική ομάδα, σε όλους τους Συλλόγους της περιοχής ένα πρώτο σχέδιο καταστατικού.
β) Η συνεδρίαση για τη συζήτηση του σχεδίου αυτού έγινε στις 22/2/2011, όπου και εκφράστηκαν πολλές παρατηρήσεις, και ως προς την ουσία και ως προς το τυπικό του καταστατικού αυτού. Συμφωνήθηκε τελικώς, οι Σύλλογοι να αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους στην συντακτική ομάδα.
γ) Η συντακτική ομάδα από την πλευρά της, ανέλαβε την περαιτέρω επεξεργασία του κειμένου, ώστε να ενσωματωθούν οι όποιες παρατηρήσεις. Επίσης, ανέλαβε να ζητήσει νομική συμβουλή ως προς το τυπικό μέρος, προκειμένου να αποκλειστεί η περίπτωση ακύρωσης του καταστατικού από το Πρωτοδικείο (περίπτωση όχι μόνο χρονοβόρα, αλλά και δαπανηρή).
δ) Στις 5/4/2011, η συντακτική ομάδα απέστειλε στους Συλλόγους το νέο σχέδιο καταστατικού, το οποίο όχι μόνο δεν ενσωμάτωνε τις παρατηρήσεις των Συλλόγων, αλλά ήταν εντελώς διαφορετικό ως προς τη φιλοσοφία, τους σκοπούς της Ένωσης και την εκλογική διαδικασία!
ε) Η συζήτηση πάνω στο σχέδιο αυτό, ορίστηκε στις 11/4/2011. Στην  περιβόητη αυτή συνεδρίαση, ασκήθηκε έντονη πίεση στους εκπροσώπους των Συλλόγων να ψηφίσουν το καταστατικό, παρ’ όλο που δεν είχε ακόμα ελεγχθεί από νομικό σύμβουλο. Εκτός από αυτό το τυπικό κώλυμα όμως, υπήρχε και άλλο, ουσιαστικό:  όπως έχω ήδη αναφέρει, όσον αφορά τον Σύλλογο Γονέων του Λυκείου Αναβύσσου, τουλάχιστον, το Δ.Σ. έπρεπε να περιμένει την εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης. Θέλω να πιστεύω ότι η συντακτική ομάδα αναγνωρίζει στους γονείς – μέλη των Συλλόγων το δικαίωμα να ενημερώνονται και να εκφέρουν άποψη, και δεν θεωρεί ότι άλλοι πρέπει να αποφασίζουν αντ’ αυτών.
Αν μετά απ’ όλα αυτά, αναρωτηθεί κανείς «προς τι η τόση βιασύνηθα έχει χτυπήσει στην καρδιά του προβλήματος!
Από τους αναγραφόμενους σκοπούς και μέσα της υπό ίδρυση Ένωσης Γονέων, διαφαίνεται μία άλλη φιλοσοφία και θεώρηση για το ρόλο των Συλλόγων Γονέων. Δημιουργείται η νομική βάση για την αλλοίωση του χαρακτήρα τους και την ενσωμάτωσή τους σε ένα πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων σε ανταποδοτική και εμπορευματοποιημένη βάση. Πουθενά σε όλο το κείμενο δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία (κατόπιν επιμονής κάποιων, τελικά μπήκε μια απλή, διακοσμητική αναφορά). Ούτε λόγος βέβαια για διεκδίκηση και αγώνα…
Ας δούμε λοιπόν τα επίμαχα άρθρα του νέου καταστατικού:
Στο άρθρο 2 παράγραφος 2.3, διαβάζουμε ότι μεταξύ των σκοπών της Ένωσης είναι και «η υλική προσπάθεια και συμβολή, για την ύπαρξη του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, για την καλύτερη εμφάνιση των διδακτηρίων καθώς και για την προμήθεια, τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό των απαραίτητων εποπτικών υλικών και των μέσων διδασκαλίας».
Διαφωτιστικότατο μάλιστα ήταν το παράδειγμα που μας έφερε σαν «επεξήγηση» των παραπάνω, παριστάμενο μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων (το όνομα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου): σε περίπτωση έλλειψης διδακτικού προσωπικού (π.χ. καθηγητή Αγγλικών), αντί να διεκδικούμε τον αυτονόητο έως τώρα διορισμό του, θα ζητάμε από το Υπουργείο να μας στείλει καθηγητή, τον οποίο θα αναλαμβάνουμε να πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι! Υποθέτω ότι κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να κάνουμε και για τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο άρθρο…
Στο άρθρο 3, ως μέσα επίτευξης των στόχων της Ένωσης, αναφέρονται η «συνεργασία με (…) ιδιωτικούς φορείς που επιδιώκουν ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς» (παράγραφος 3.8.3.) και η «πρόσληψη και συνεργασία εξωτερικών συνεργατών, ειδικών επιστημόνων και λοιπού απαραίτητου προσωπικού για την υλοποίηση των σκοπών της Ένωσης» (παράγραφος 3.8.4.).
Επειδή οι προβλέψεις αυτές, αν τελικά αποκτήσουν καταστατική επικύρωση, ενέχουν τον κίνδυνο να μετασχηματίσουν την Ένωση σε επιχείρηση, που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες των σχολείων στους χορηγούς – επιχειρήσεις, ζητήθηκε από το Σύλλογό μας, να προστεθεί στο παραπάνω άρθρο η λέξη «ανιδιοτελώς». Όμως, όσο εξοργιστικό κι αν είναι το γεγονός, το αίτημα απορρίφθηκε και ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ!
Όταν μιλάμε για «χορηγούς», δεν εννοούμε το ζαχαροπλαστείο που προσφέρει την πρωτοχρονιάτικη πίτα, το βιβλιοπωλείο που βγάζει δωρεάν φωτοτυπίες ή τους τοπικούς εμπόρους που συνεισφέρουν στις εκδρομές των παιδιών μας. Όλοι αυτοί, είναι συνήθως γονείς και οι ίδιοι, και πέρα από μια δημόσια ευχαριστία και αναφορά δεν προσδοκούν κανένα άλλο όφελος. Το πράγμα βέβαια διαφέρει, αν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, που επιζητούν ανταλλάγματα, οικονομικό όφελος αλλά και λόγο στο περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος.
Τα παραδείγματα είναι πολλά, γιατί ο εφιάλτης έχει ήδη αρχίσει:
Στον Πειραιά, διαφημιστική εταιρεία αναλαμβάνει την συντήρηση του σχολικού κτιρίου με την υποχρέωση της παραχώρησης επιφανειών του σχολείου για την διαφήμιση των πελατών της και με δικαίωμα παρέμβασης στο χώρο οποιαδήποτε ώρα, ακόμα και διδακτική!
Σε χώρες του εξωτερικού, στήνονται σε σχολικούς χώρους τηλεοπτικές οθόνες συνεχούς προβολής διαφημίσεων εταιρειών! Στην πρωτοπόρα Αμερική  σε σχολικές μονάδες εορτάζουν την ημέρα της COCA COLA, επίσημου χορηγού τους! (αναφέρεται περιστατικό αποβολής μαθητή με την δικαιολογία της ανάρμοστης συμπεριφοράς γιατί δεν φορούσε το μπλουζάκι της εταιρίας!)
 Ε λοιπόν, όχι! Τα χρήματα για την Παιδεία δεν θα τα βρούμε εμείς, ντύνοντας τα παιδιά μας καραγκιοζάκια, και περιφέροντάς τα σαν ζωντανές διαφημίσεις. Δεν θα τα βρούμε εμείς, παραχωρώντας υποδομές και διδακτικές ώρες (ούτε της ευέλικτης, ούτε καμίας άλλης «ζώνης») στους «επιχειρηματίες – χορηγούς»! Η ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ, πρέπει να αποτελεί Κρατική μέριμνα και ευθύνη!
Μετά από τα παραπάνω, ίσως τελικά να μην είναι τόσο ανεξήγητο το γεγονός ότι, το Δ.Σ. του Λυκείου Αναβύσσου, η Ομοσπονδία Γονέων και γενικά όσοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους ακριβώς σε αυτά τα κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα και αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν ένα καταστατικό που ανοίγει την κερκόπορτα, έχουν γίνει στόχος επιθέσεων μέσα από διαδικτυακά ιστολόγια, ακόμα και από μέλη της συντακτικής ομάδας!
Αντί επιχειρημάτων, οι συντάκτες των «άρθρων» αυτών, εκτοξεύουν απαράδεκτους χαρακτηρισμούς περί «ναζιστικής και γκαιμπελικής τακτικής», περί «κομματικών ή προσωπικών βλέψεων» και (οποία πρωτοτυπία!) περί «ξύλινης γλώσσας», εναντίων όσων αρνούνται να καρφώσουν ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας! Αυτοαναγορεύονται μάλιστα σε φορείς «φρέσκων» ιδεών, που δήθεν «ενδιαφέρονται ανιδιοτελώς» μόνο για το καλό των παιδιών μας (ακόμα και κάποιοι που, όπως λένε, δεν έχουν παιδιά).
Όμως, αγαπητοί κύριοι, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα: αν όντως, όπως λέτε, δεν θέλετε να επιτρέψετε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει τις πλάτες των παιδιών μας για να αποκομίσει προσωπικά, κομματικά ή οικονομικά οφέλη, φράξτε το δρόμο σε όσους μικρούς ή μεγάλους εργολάβους, διαφημιστές, εκδότες, επιχειρηματίες θέλουν να μετατρέψουν τα σχολεία σε παραμάγαζά τους! Εμποδίστε όλους όσους θέλουν να έρθουν, να μείνουν, να τρώνε, και να καθορίζουν κι από πάνω τι θα διδάσκονται τα παιδιά μας!

Τάνια Γαλανοπούλου
Γονέας και Εκπαιδευτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου