Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΣΑΡΩΝΙΔΑ: ΦΙΛΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ» Ή ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ;

Όσο πλησιάζει η 7η Νοεμβρίου, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών για τη Σαρωνίδα είναι ο ήπιος οικιστικός της χαρακτήρας.
Καθόλου τυχαία, όλοι οι αντίπαλοι συνδυασμοί θέτουν ένα και μοναδικό «πρόβλημα», που τάχα θα επιλύσουν ευθύς μόλις αναλάβουν τη διοίκηση του νέου Δήμου: τις λεγόμενες «χρήσεις γης».
Ας σταματήσει επιτέλους η κοροϊδία! Η Σαρωνίδα έχει σχέδιο εδώ και 50 χρόνια, που καθορίζει και τους όρους δόμησης, και τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, και τις «χρήσεις», πράγμα που γνωρίζουν πολύ καλά οι αντίπαλοι συνδυασμοί. Προς επίρρωση, παραθέτουμε, αντί άλλης μαρτυρίας, απόσπασμα από την προεκλογική ομιλία του κ. Φιλίππου:
«Η Σαρωνίδα είναι ήδη ενταγμένη στο σχέδιο πόλης. Ωστόσο δρομολογείται ο επανακαθορισμός των χρήσεων γης με βάση τις νέες σημερινές συνθήκες λειτουργίας της πόλης και σύμφωνα με μελέτη, που ήδη έχει ανατεθεί».
Το πιο εξοργιστικό είναι, ότι η παραπάνω προεκλογική «υπόσχεση» δόθηκε μέσα από το μεγαλύτερο μνημείο αυθαιρεσίας, κακογουστιάς και παρανομίας της Σαρωνίδας, γεγονός που από μόνο του αποκαλύπτει ότι αποδέκτες της «υπόσχεσης» δεν είναι άλλοι από τους 5-10 ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, τους τραπεζίτες που ζήλεψαν τη δόξα της EUROBANK και τους μεγαλοεργολάβους, που περιμένουν το σύνθημα για να χτίσουν περισσότερους και μεγαλοπρεπέστερους «τρούλους».
            Ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε, ότι την περιβόητη μελέτη που ανέφερε ο κ. Φιλίππου, την ψήφισαν ομόφωνα όχι μόνο αυτοί που σήμερα συμμετέχουν στον συνδυασμό του, αλλά και αυτοί που συμμετέχουν στους συνδυασμούς της κας Χριστοφάκη και του κ. Γκίνη. Όλοι αυτοί όμως, κρύβουν επιμελώς ότι αποσκοπούν (με τη λογική του «τώρα που βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πέντ’ – έξι») στον επανακαθορισμό των χρήσεων όχι μόνο στη Λ. Σαρωνίδος, αλλά και στους κάθετους σ’ αυτή δρόμους (απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου 170/2009), χωρίς βέβαια να εξηγούν ποια προβλήματα θα λυθούν, αν όχι μόνο νομιμοποιηθούν τα υπάρχοντα κέντρα διασκέδασης, αλλά ανοίξουν και δέκα φορές περισσότερα.

            Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της Σαρωνίδας δεν τα προκαλεί το σχέδιό της, αλλά η καταστρατήγησή του.

·        Κέντρα διασκέδασης και αναψυχής προβλέπονται, ήδη από το 1998, στην εκτός σχεδίου περιοχή κοντά στο «Τένις Κλάμπ» (Προεδρικό Διάταγμα περί ΖΟΕ Λαυρεωτικής, άρθρο 2 εδάφιο Η, ΦΕΚ 125Δ/1998). Επομένως, δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στον ιστό του οικισμού.
Αλήθεια, οι δήθεν «υπέρμαχοι του πολεοδομικού σχεδιασμού», γιατί δεν κάνουν καμία κουβέντα γι’ αυτό;
·        Τα προκήπια (πρασιές) πρέπει υποχρεωτικά να φυτεύονται. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για περιοχές σαν τη Σαρωνίδα, που ο εξοχικός τους χαρακτήρας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο «ιδιωτικό πράσινο» των προκηπίων και των πεζοδρομίων. Οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης όμως, επεκτείνουν τα μαγαζιά τους με παράνομες κατασκευές.
Αλήθεια, γιατί δεν μας λένε οι δήθεν «υπερασπιστές της ποιότητας ζωής»: αυτά τα «ελενίτ» πρέπει να ξηλωθούν ή όχι;
·        Το ζήτημα των παράνομων επεκτάσεων δεν είναι μόνο αισθητικό: ένα «μαγαζί» σαν το Il Vento ας πούμε, που ο νόμιμος χώρος του αρκεί «τσίμα – τσίμα» για 20 ανθρώπους, καταλήγει να λειτουργεί με 130! Αναλογιστείτε ότι το ίδιο έχουν κάνει όλοι: το Oltre, η Δωδώνη, οι Αθάνατοι, το Reverso, και θα καταλάβετε γιατί γίνεται αυτός ο χαμός με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στη Λ. Σαρωνίδος. Επειδή εξ’ αιτίας της κατάστασης αυτής γίνονται δυστυχήματα, στα οποία άνθρωποι τραυματίζονται ή χάνουν και τη ζωή τους ακόμα, πρέπει να δοθεί μια λύση. Αλήθεια, αυτοί που ζητούν ασθενοφόρο για να μαζεύει μάνι-μάνι τους τραυματίες, γιατί καταπίνουν τη γλώσσα τους όταν γίνεται λόγος για διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, έστω και κατά ένα μέτρο, προκειμένου να μην υπάρχουν τραυματίες;
·        Βλέπουμε να ξεφυτρώνουν, με κάποιον μαγικό προφανώς τρόπο, τριώροφα και τετραώροφα μεγαθήρια, παρ’ όλο που το μέγιστο ύψος είναι μόλις 7,5 μέτρα. Παράλληλα, η τσιμεντοποίηση του βουνού, που ξεκίνησε μετά την αλχημεία της αύξησης του ποσοστού κάλυψης από 10% σε 25% (ΦΕΚ 150Δ/2003), συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Αλήθεια, αυτοί που δηλώνουν πίστη (και μάλιστα με θρησκευτικοί ευλάβεια!) στους χαμηλούς συντελεστές δόμησης, γιατί δεν κάνουν καμία κουβέντα γι’ αυτά;
·        Οι γονείς εμπαίζονται και εκβιάζονται με τον γελοίο ισχυρισμό ότι, για να γίνει σχολείο, πρέπει πρώτα να επιτραπούν τα μπαρ, τα σουβλατζίδικα και οι ταβέρνες. Αλήθεια, οι ειδικοί που έφερε η κα Χριστοφάκη για να μας κατατοπίσουν «για το σχέδιο πόλης και τα σχολεία», γιατί απέκρυψαν επιμελώς ότι χώρος σχολείου προβλέπεται στη Σαρωνίδα, ήδη από την έγκριση του σχεδίου της (ΦΕΚ 1Δ/1959);
·        Οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι της Σαρωνίδας κινδυνεύουν με οικοπεδοποίηση. Η πλατεία στο Ο.Τ. 76 ουσιαστικά χαρίζεται στη γνωστή οικογένεια της περιοχής μας. Το Ο.Τ. 142 έχει ήδη οικοπεδοποιηθεί, με το πρόσχημα ότι θα γινόταν εκεί σχολείο. Η πλατεία στο Ο.Τ. 49Α και τα 5 στρέμματα δάσους χαρίστηκαν στον ΟΣΚ, δήθεν για να γίνει σχολείο. Και σαν κερασάκι στην τούρτα, μας προέκυψε  εσχάτως και η «αξιοποίηση» της έκτασης του πολυβολείου στα «βραχάκια» (προεκλογική ομιλία Π. Φιλίππου στη Σαρωνίδα).
Αλήθεια, γιατί δεν μας λένε οι όψιμοι «προστάτες των ελεύθερων χώρων» και δήθεν «οικολόγοι» (που παθαίνουν αναφυλαξία στη σκέψη και μόνο ότι ένα τοπίο μπορεί να παραμείνει φυσικό): πώς θα υπερασπιστούν τις εκτάσεις, που οι ίδιοι χαρίζουν δεξιά και αριστερά;
·        Ένα από τα προβλεπόμενα έργα υποδομής στη Σαρωνίδα, το οποίο έχει ήδη πληρωθεί από τους οικοπεδούχους, είναι η δημιουργία «βιολογικών αποχετεύσεων μετά κεντρικών αγωγών εις εκάστην οδόν (κατά το σύστημα της πλαζ Γλυφάδας) προς αποφυγήν ανορύξεως βόθρων εις εκάστην οικίαν» (απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συνεταιρισμού 17.07.1960).
Αλήθεια, αυτοί που δήθεν οραματίζονται μεγαλόπνοα έργα υποδομής, γιατί δεν μας λένε ξεκάθαρα: θα διεκδικήσουν την τήρηση των υποχρεώσεων του Συνεταιρισμού;

Για όσους πιστεύουν ότι εγγυητές για την τήρηση του σχεδίου πόλης, των όρων δόμησης και των επιτρεπόμενων χρήσεων πρέπει να τεθούν κατασκευαστές, εργολάβοι και ιδιοκτήτες μπαρ, υπάρχει πληθώρα επιλογών: τα ψηφοδέλτια των αντίπαλων συνδυασμών βρίθουν από δαύτους.
Αντίθετα, για όσους δεν θέλουν τη μετατροπή της Σαρωνίδας σε παραλιακή «Κυψέλη» και πιστεύουν ότι η βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής προϋποθέτει σύγκρουση με τα συμφέροντα αυτά, για όσους δεν θέλουν να βρεθούν για άλλα 3,5 χρόνια σε θέση άμυνας, η υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού είναι μονόδρομος.

Τάνια Γαλανοπούλου και Γιώργος Κωλέττης
Υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου