Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Αλυκές Αναβύσσου:

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ή
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;

Ανοιχτή συζήτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού την
Πέμπτη 28 Οκτωβρίου στις . στο Δημαρχείο Αναβύσσου (αίθουσα συνεδριάσεων).

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ



Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ
(ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ)

Και ενώ απέχουμε σχεδόν 2 εβδομάδες από τις εκλογές,

Και ενώ το Κέντρο Υγείας Καλυβιών υπολειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από συστάσεως του,

Και ενώ ο νυν Δήμαρχος Καλυβιών και υπ. Δήμαρχος για το Δήμο Σαρωνικού, Π. Φιλίππου, αλλά και υποψήφιοι με το συνδυασμό του, έχουν κατ' επανάληψη διαφημίσει τον «Καλλικράτη» (που όμως οργανώνει καλύτερα την επίθεση ενάντια στη δημόσια και δωρεάν υγεία),

δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αυτοανακηρυχθούν ως προστάτες του Κέντρου Υγείας και του προσωπικού του. Μάλιστα εγκαλούν το Υπουργείο ότι θα μπορούσε να... παρατείνει τη σύμβαση του καρδιολόγου για επιπλέον 3 μήνες! Η διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού ούτε που τους περνά από το μυαλό. Έτσι κι αλλιώς τις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο τις έχουν αξιοποιήσει οι ίδιοι σε Δήμο-Κοινότητες.

Η δε υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ Κα Χριστοφάκη, διαμαρτύρεται που δεν την κάλεσαν προσωπικά στην αγωνιστική φιέστα. Προς τι ο θόρυβος; Δεν καταλαβαίνει ότι έτσι την προφυλάσσουν; Τι να πει στον κόσμο; Ότι στηρίζεται από το Κόμμα που μαζί με τη ΝΔ έχουν κάνει το δικαίωμα στην Υγεία εμπόρευμα, την εργασιακή σχέση γιατρών-νοσηλευτών επισφαλές ρουσφέτι, τους επιχειρηματίες της υγείας και της ιδιωτικής ασφάλισης ευτυχισμένους;

Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι με συνέπεια στο πλευρό των εργαζόμενων διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα τους στη σταθερή και μόνιμη εργασία, αλλά και συνολικά το μπλοκάρισμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Κανένας δεν πρέπει να κερδοσκοπεί πουλώντας υπηρεσίες που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες. Εξάλλου, όπως λένε οι ίδιοι «λεφτά υπάρχουν». Το θέμα είναι ποιοι τα καρπώνονται...

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

1. Βασίλαρος Γιώργος, συνταξιούχος ΔΕΗ, δήμος Παιανίας
2. Γεώργος Παναγιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), μέλος της ΠΑΣΕΒΕ, δήμος Αχαρνών
3. Γαλανοπούλου Χαρά, Δασκάλα, δήμος Παλλήνης
4. Ευθυμίου Θανάσης, πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Βορειοανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», δήμος Αχαρνών
5. Καζατζίδου Ταμάρα, ιδιωτικός υπάλληλος, πτυχιούχος Βιολογίας, δήμος Αχαρνών
6. Κατσούλης Αλέκος, πρόεδρος του συνδικάτου οικοδόμων Αχαρνών, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήμος Αχαρνών
7. Κοκκινόπουλος Ιπποκράτης, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, συνταξιούχος γιατρός, κοινότητα Βαρνάβα
8. Λεοναρδοπούλου Άννα, νοσηλεύτρια, εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς», δήμος Γέρακα
9. Μαγκλάρα Λένα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατολικής Αττικής, δήμος Διονύσου
10. Μπαλωμένος Χρήστος, εκπαιδευτικός, μέλος της γραμματείας του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), δήμος Παλλήνης
11. Ξυπόλυτος Γιώργος, μέλος του ΓΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων του ΚΚΕ, δήμος Ραφήνας
12. Παλαβός Παναγιώτης, εργαζόμενος στην Intracom, δήμος Αρτέμιδος
13. Παντελόγλου Θανάσης, χημικός, βιοχημικός μηχανικός, διευθυντής του ινστιτούτου ανάπτυξης στα Οινόφυτα Βοιωτίας, δήμος Αγίου Στεφάνου
14. Πόγκας Κώστας, συνταξιούχος, πρώην δήμαρχος Λαυρεωτικής, δήμος Λαυρεωτικής
15. Στίνη Κλάρα, φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ), δήμος Παιανίας
16. Συμεωνίδης Κώστας, μέλος το ΔΣ του συνδικάτου μετάλλου «Ο Προμηθέας», δήμος Παλλήνης
17. Χαιρικάκη Ελίνα, ιδιωτικός υπάλληλος, πτυχιούχος Μουσικολογίας, δήμος Αχαρνών

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ανοιχτή συζήτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού


Εργαζόμενε, συνταξιούχε, αυτοαπασχολούμενε

Μην τους επιτρέψεις να φορτώσουν την
κρίση των μονοπωλίων στις πλάτες σου!

Ανοιχτή συζήτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού για την πραγματική ανάπτυξη σε όφελος του λαού

το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κοινότητας Π. Φωκαίας.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

Συνάντηση με τους εργαζόμενους του Δήμου Καλυβίων είχε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού Γ. Μπιθυμήτρης και ο βουλευτής Αττικής του ΚΚΕ και υπ. Αντιπεριφερειάρχης Αττικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γ. Γκιόκας.

Στην ομιλία του ο Γ. Μπιθυμήτρης αναφέρθηκε στον πολιτικό χαρακτήρα των τοπικών εκλογών, τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού, καθώς και τις ευθύνες των αιρετών της περιοχής για τη στάση ανοχής που έδειξαν απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Τόνισε τις συνέπειες που θα έχει ο Καλλικράτης στο δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και προειδοποίησε για το “πάρτυ” που ετοιμάζεται να στήσει ο ιδιωτικός τομέας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, σχολεία και υπηρεσίες, με το λογαριασμό να κατευθύνεται στα συνήθη θύματα, δηλαδή τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Από την πλευρά του ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε την επιθετικότητα των μεγάλων επιχειρηματιών που ακονίζουν τα μαχαίρια για τα φιλέτα της Αττικής, αλλά και για τις συμπράξεις με δημόσιο και ΟΤΑ, από τις οποίες θα εξασφαλίσουν σταθερή κερδοφορία εις βάρος των διπλά και τριπλά φορολογούμενων χρηστών (βλ. αποχετευτικό, συγκοινωνίες, υποδομές). 

Συνολικά, αναδείχθηκε η ανάγκη να υπερψηφιστούν οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού, ώστε την επομένη των εκλογών οι εργαζόμενοι να μπορούν να διεκδικήσουν από καλύτερες θέσεις λύσεις στα προβλήματά τους, είτε σε επίπεδο χώρου εργασίας (μισθός, σχέσεις εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια, ασφαλιστικό), είτε σε επίπεδο κατοικίας (υποδομές, ελεύθεροι χώροι, υπηρεσίες).

Ακολούθησε συζήτηση σε καλό κλίμα με τους εργαζόμενους, οι οποίοι από την πλευρά τους έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις θέσεις και τις αρχές της παράταξης.

Γραμματεία Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Εργαζόμενε, συνταξιούχε, αυτοαπασχολούμενε
Οι συνδυασμοί που υποστηρίζουν τον Καλλικράτη και την κυρίαρχη πολιτική, υπόσχονται ότι με κάποια μαγικά μέτρα θα μετατρέψουν την περιοχή μας σε «πόλο έλξης» και θα «τονώσουν την τοπική αγορά».
Σου κρύβουν ότι η πραγματική αιτία της φτώχειας και της ανεργίας, είναι η πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική που βυθίζει τον λαό όλο και πιο βαθιά στην κρίση.
Σου παρουσιάζονται σαν δήθεν ανεξάρτητοι. Όμως έχουν δεσμευτεί απέναντι στα κόμματα που τους στηρίζουν, ότι θα εφαρμόσουν αυτήν ακριβώς την πολιτική.

Σκέψου:
·        Ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος δεν διαβαίνουν το κατώφλι της ψαροταβέρνας στη Φώκαια, όχι γιατί δεν αποτελεί «πόλο έλξης», αλλά επειδή δεν τους το επιτρέπει το εισόδημα τους.
·        Ο φτωχός μετανάστης δεν τονώνει την τοπική αγορά της Αναβύσσου, όχι γιατί δεν χρειάζεται τα είδη που πωλούνται, αλλά γιατί η τσέπη του είναι άδεια.
·        Ο άνεργος δεν έχει άλλη επαγγελματική διέξοδο, παρά να ανοίξει ένα μαγαζί, μια ταβέρνα ή ένα μπαρ και να διεκδικήσει μερίδιο από τη φτώχεια των υπόλοιπων.
·        Ο «καζινο-συνεδριακός τουρισμός» τύπου Λας Βέγκας ευνοεί μόνο τους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου. Οι υπόλοιποι το μόνο που έχουν να περιμένουν είναι κάποιες εποχιακές, επισφαλείς και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Στις ψεύτικες υποσχέσεις απαντάμε:
Πραγματική ανάπτυξη είναι εκείνη που στο επίκεντρό της έχει την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε διατροφή, στέγαση και υποδομές.

Συσπειρώσου και διεκδίκησε:
·         Ουσιαστική ενίσχυση της αλιείας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
·         Δημόσια έργα υποδομής, που θα εξυπηρετούν το λαό και όχι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Μην τους επιτρέψεις να φορτώσουν την κρίση των μονοπωλίων στις πλάτες σου!

Σε καλούμε στην ανοιχτή συζήτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και ώρα . στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κοινότητας Π. Φωκαίας για να μιλήσουμε για την πραγματική ανάπτυξη, που θα ζωντανέψει και την τοπική οικονομία.

Τη συζήτηση θα ανοίξει ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Μπιθυμήτρης.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Θα τους καεί το βίντεο

Τους άρεσε φαίνεται στη ΝΔ και κάθε φορά που δίνει συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς δείχνουν κι από ένα βίντεο με τον Γιώργο Παπανδρέου, άλλα να λέει προεκλογικά κι άλλα να κάνει μετεκλογικά.
*
Αφού, όμως, το πήραν σκοινί - κορδόνι, τότε ας φτιάξουν ένα βίντεο ολοκληρωμένο. Και ολοκληρωμένο θα ήταν εκείνο το βίντεο που μόλις τέλειωναν οι «αλήθειες» του ΠΑΣΟΚ, θα άρχιζαν οι «αλήθειες» της ΝΔ.
*
Για παράδειγμα, «ωραίο» θα ήταν να μας θύμιζαν τις λεβέντικες δηλώσεις του κ. Καραμανλή περί «επανίδρυσης του κράτους» και αμέσως μετά να βγαίναν οι Ινδοί του κ. Μαγγίνα...
*
Να μας θύμιζαν τον κ. Καραμανλή να δεσμεύεται για «μετωπική με τη διαφθορά» και αμέσως μετά, τσουπ! να ένα βιντεάκι με εκείνα τα «δομημένα ομόλογα».
*
Να μας έδειχναν τα λογύδρια των στελεχών της ΝΔ περί «διαφάνειας» και αμέσως μετά να βγαίνει κανένα πλάνο με τους όσιους Εφραίμ και Αρσένιο της Ιεράς (Μεγίστης;) Μονής του Βατοπεδίου...
*
Να μας έδειχναν τον πρώην πρωθυπουργό να απευθύνει εκείνες τις παροιμιώδεις συστάσεις του περί «ταπεινότητας» κι αμέσως μετά να εμφανίζεται ο κ. Βουλγαράκης να μας εξηγεί πώς «ό,τι είναι νόμιμον είναι και ηθικόν»...
*
Να μας πρόβαλλαν μερικές από τις τοποθετήσεις του κ. Καραμανλή για την «τιμωρία» των ενόχων και την κάθειρξη των υπαιτίων των σκανδάλων και στο τελείωμα να εμφανίζεται ο κ. Χριστοφοράκος να μας στέλνει χαιρετίσματα από τη Γερμανία...
*
Και φυσικά, τι πιο εμπνευσμένο από το να μας έδειχναν τον κ. Καραμανλή, τη μια να δηλώνει (στα μέσα του 2009) ότι λόγω της σώφρονος πολιτικής του η Ελλάδα διέρχεται «ήπια την κρίση»,
την άλλη (τον Σεπτέμβρη του 2009, προεκλογικά) να δηλώνει ότι λόγω της σώφρονος πολιτικής του ήθελε λαϊκή έγκριση για να «παγώσει» τους μισθούς,
και τότε ακριβώς, να έρχεται το «κλου»: Να βγαίνει ο Παπανδρέου και να κάνει δηλώσεις για την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής με εκείνη που είχε εξαγγείλει ο... Καραμανλής!
***
Ναι, αυτό θα ήταν πραγματικά ένα χρήσιμο βίντεο.
Που, βέβαια, η ΝΔ δεν πρόκειται ούτε να το φτιάξει, ούτε να το προβάλει.
Γιατί, αν ποτέ το αποτολμούσε, τότε - κατά την ρήση του Χάρρυ Κλυνν - «θα της καιγότανε το βίντεο»...

 (Από τον "Ημεροδρόμο" του Νίκου Μπογιόπουλου στον ΡΙΖΟΠΑΣΤΗ)

Επενδύσεις για ποιον;

Επενδύσεις που λανσάρονται σαν σανίδα σωτηρίας, αντλούν προοπτικές μεγάλων κερδών από μειώσεις μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση των συντάξεων, ενώ συρρικνώνονται άλλοι κλάδοι της οικονομίας.

Το παράδειγμα των ναυπηγείων είναι χαρακτηριστικό, της κλωστοϋφαντουργίας, του έτοιμου ενδύματος, του επίπλου, το ίδιο. Με δυο λόγια: Η παραχώρηση υποδομών, λιμανιών, σιδηροδρόμων, ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών και η αξιοποίησή τους από τις κινεζικές πολυεθνικές θα δημιουργήσουν ελάχιστες θέσεις εργασίας, μπροστά στην ανεργία που θα προκαλέσει π.χ. η συρρίκνωση των ναυπηγείων, ο μαζικός εκτοπισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οσο για την εξαγωγή λαδιού στην Κίνα, δε θα ωφελήσει τους μικροπαραγωγούς αγρότες, αλλά τους μεγαλεμπόρους, που το αγοράζουν πάμφθηνα και το πουλούν κερδοφορώντας.

Οι κομμουνιστές είναι, θεωρητικά και πρακτικά, υπέρ των επενδύσεων για τις λαϊκές ανάγκες, που με καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Αυτό που υποστηρίζουμε με πάθος είναι ότι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις, ο ίδιος ο καπιταλισμός, επειδή έχει ως κινητήρια δύναμή του το κέρδος, εμποδίζει και φρενάρει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, προκαλώντας αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις και φτώχεια. Το ΚΚΕ παλεύει για απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων από το βραχνά του κέρδους, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και σχεδιοποιημένη ανάπτυξη, ώστε η κοινωνία να μπορεί να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού συνολικά.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τι θα κάνουν οι περιφερειάρχες με τα δημόσια νοσοκομεία που μετατρέπονται σε επιχειρήσεις;

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στα προγράμματά τους υποστηρίζουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν «αυτόνομα» με δικά τους έσοδα και να μειωθεί έως να μηδενιστεί η κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή, να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις.

Και τα δύο κόμματα έχουν ψηφίσει σχετικούς νόμους που σταδιακά εφαρμόζουν μέτρα σ' αυτήν την κατεύθυνση. Π.χ. σήμερα ο ασθενής πληρώνει 3 ευρώ για ιατρική επίσκεψη στα τακτικά ιατρεία, αλλά και στα επείγοντα περιστατικά. Πληρώνει για διαγνωστικές εξετάσεις. Πληρώνει, τώρα, με τον αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο και χρειαστεί να κάνει κάποια εξέταση σε άλλο νοσοκομείο απ' αυτό που νοσηλεύεται, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος ή όχι, γιατί τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποζημιώνουν εκατοντάδες εξετάσεις. Και αυτό γιατί το νοσοκομείο που κάνει την εξέταση τον αντιμετωπίζει ως πελάτη που απ' αυτόν θα έχει έσοδα. Πληρώνει από 60-150 ευρώ στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις και τώρα με το νόμο του ΠΑΣΟΚ για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, θα πληρώνει αυτά ή και αυξημένα ποσά, οποιαδήποτε ώρα πηγαίνει στο νοσοκομείο.

Ο «Καλλικράτης» ανοίγει το δρόμο και η πρώην υπουργός Υγείας το είχε δηλώσει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα ενταχθούν στις Περιφέρειες, θα φύγουν από την ευθύνη λειτουργίας του υπουργού Υγείας.

Ρωτάμε τους υποψήφιους περιφερειάρχες που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τους λεγόμενους ανεξάρτητους: Αφού, όπως λένε, οι συνδυασμοί τους και οι ίδιοι νοιάζονται για τα λαϊκά προβλήματα, γιατί δεν αντιδρούν σε αυτό το άγριο χαράτσωμα των ασθενών;

Η στάση τους δείχνει τη συνενοχή τους. Δηλώνει τη συμφωνία τους μ' αυτήν τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν.

Τι μπορούν να κάνουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Η κάλυψη των αναγκών Υγείας ενός πληθυσμού απαιτεί την ενιαία λειτουργία των τριών επιπέδων της Υγείας (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια). Την ανάπτυξη, δηλαδή, των υπηρεσιών και υποδομών ως ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας Υγείας (πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση) που γίνεται και στα τρία επίπεδα και η ενιαία ποιότητα και όχι η κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τις επιχειρησιακές - οικονομικές δυνατότητες των δήμων και περιφερειών και το εισόδημα των ασθενών.

Τι μπορούν να κάνουν γι' αυτό οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζει το ΚΚΕ; Θα αποφασίσουν, κόντρα στις κυβερνητικές αποφάσεις, να παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία δωρεάν για όλους υπηρεσίες Υγείας. Και σε συνεργασία με τους δήμους, επίσης, θα φροντίσουν να οργανώσουν Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε προσωπικό, για να παρέχουν επίσης υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δωρεάν σε όλους. Θα μεταφέρουν πόρους και από το ΕΣΠΑ στον τομέα Υγείας. Και θα απευθυνθούν στο λαό να στηρίξει αυτή τους τη δράση, αφού θα είναι ανυπακοή, απειθαρχία σε κυβέρνηση - ΕΕ.

Η αντίθεση στον «Καλλικράτη» και γενικά στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την πρόταση του ΚΚΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτά είναι η εγγύηση ότι ο κομμουνιστής εκλεγμένος μέσα σε αυτόν το συσχετισμό και στην πάλη για να τον αλλάξει, μόνο αυτός είναι σε θέση να παλέψει για όλα τα προβλήματα του λαού, για τον παιδικό σταθμό, για τις υποδομές κ.λπ.

Ποιος μπορεί να διεκδικήσει; Οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων που τα έχουν ψηφίσει όλα, έχουν βάλει πλάτη για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα; Κανείς από αυτούς, άλλωστε, δεν τα θεωρεί αυτά λαϊκό δικαίωμα. Ο λαός τέτοιους δημάρχους και περιφερειάρχες χρειάζεται, που να απειθαρχούν στον «Καλλικράτη», συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ο μόνος δρόμος σήμερα για να υπάρχουν ορισμένες κατακτήσεις, βελτιώσεις, μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων είναι η πολιτική γραμμή της ανυπακοής - απειθαρχίας. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να παλέψει για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και για Υγεία - Πρόνοια.
Το ΚΚΕ διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους:
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους για όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός συντάξιμος. Με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο κατώτερος μισθός πρέπει να είναι 1.400 ευρώ και επομένως το επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ.
  • Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους και τις οικογένειές τους, με κάλυψη της δαπάνης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων. Κατάργηση των τροφείων και χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Αναστολή πληρωμών των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας μέχρι 150 τ.μ. για την τετραμελή οικογένεια, την περίοδο της ανεργίας και επιδότηση του ενοικίου.
  • Μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους την περίοδο της ανεργίας.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ

Οι συνδυασμοί που υποστηρίζουν τον Καλλικράτη και την κυρίαρχη πολιτική, υπόσχονται σε όλους «ανάπτυξη». Η συνταγή είναι απλή: το μόνο που χρειάζεται είναι μια-δυο μονοδρομήσεις (ή ίσως καταργήσεις μονοδρομήσεων, οι γνώμες ως προς αυτό διίστανται), ένα ιπτάμενο δελφίνι στο λιμάνι της Παλαιάς Φωκαίας και κάποιες «πρωτοβουλίες» αγνώστου περιεχομένου. Και ώ του θαύματος, ιδού η ανάπτυξη! Θα «τονωθεί η τοπική αγορά», τα μαγαζιά θα γεμίσουν πελατεία και οι παραλιακές ταβέρνες «θα αναδειχθούν σε πόλο έλξης» για τους επισκέπτες της περιοχής, που θα μεταφέρονται νυχθημερόν από και προς την Επίδαυρο.
Το περίεργο είναι βέβαια, ότι παρόμοια πράγματα υπόσχονται στους δικούς τους επαγγελματίες όλοι οι υποψήφιοι του δικομματισμού στη Γλυφάδα, στη Βάρκιζα και σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Εμείς θα σταθούμε για άλλη μια φορά στην αντίπερα όχθη και θα πούμε ξεκάθαρα: αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι η τόνωση της παραγωγικής δραστηριότητας, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες: η αλιεία, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η βιοτεχνία, η οικοδομή και οι κατασκευές ήταν και πρέπει να είναι τα βασικά στηρίγματα της τοπικής οικονομίας στις περιοχές του Δήμου Σαρωνικού και όχι μόνο, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της κάθε μίας.

Μάλιστα αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι και ο πραγματικός μονόδρομος. Ας εξετάσουμε λίγο την αιτία των προβλημάτων:
  • Ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος δεν διαβαίνουν το κατώφλι της ψαροταβέρνας στη Φώκαια, όχι γιατί δεν αποτελεί «πόλο έλξης», αλλά επειδή δεν τους το επιτρέπει το εισόδημα τους.
  • Ο φτωχός μετανάστης δεν τονώνει την τοπική αγορά της Αναβύσσου, όχι γιατί δεν χρειάζεται τα είδη που πωλούνται, αλλά γιατί η τσέπη του είναι άδεια.
  • Ο άνεργος ανοίγει ένα μαγαζί, μια ταβέρνα ή ένα μπαρ και διεκδικεί μερίδιο στη φτώχεια των υπόλοιπων, όχι γιατί «δεν έχει αναδειχθεί αρκετά αυτή η δραστηριότητα», αλλά γιατί δεν υπάρχει άλλη επαγγελματική διέξοδος.

Ας σκεφτούμε ακόμα: Μήπως η λύση βρίσκεται στο να γεμίσουν τα μαγαζιά με πελατεία «απ’ έξω»;
·         Ο πληθυσμός της υπόλοιπης Αττικής δεν ζει δα μέσα στη χλιδή. Αν ανοίξουμε όλοι από ένα μπαρ, μετατρέποντας τον δήμο Σαρωνικού σε «περιοχή τουρισμού και αναψυχής», με την ελπίδα ότι θα χοροπηδούν χαρούμενα οι πλούσιοι Αθηναίοι, μάλλον θα χοροπηδάμε μόνοι μας.
·         Ο «καζινο-συνεδριακός τουρισμός» τύπου Λας Βέγκας, δημιουργεί μόνο μερικές εποχιακές, επισφαλείς και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και έχει σαν κόστος την υποβάθμιση της περιοχής. Επί πλέον, οι απασχολούμενοι στην εστίαση – αναψυχή θα δεχθούν ακόμα ισχυρότερο πλήγμα, γιατί οι μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου δεν θα αφήσουν να τους ξεφύγει ούτε μισό ευρώ.

Η τοπική οικονομία θα ζωντανέψει μόνο αν δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών για διατροφή, στέγαση και υποδομές. Αν γίνουν δημόσια έργα όπως δρόμοι, σχολεία και νοσοκομεία και μάλιστα με τρόπο που δεν θα τα παραδίδει βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, γιατί αυτό θα πετάξει μόνο μερικά ψίχουλα στην τοπική κοινωνία, κρατώντας τη μερίδα του λέοντος για το ίδιο. Αν ενισχυθεί ουσιαστικά ο πρωτογενής τομέας παραγωγής. Αλήθεια, δεν υπάρχουν τρόποι για να τονωθεί π.χ. η αλιεία; Οι έλεγχοι στις μηχανότρατες για θέματα απόστασης, βάθους και «μάτι» διχτυών είναι ένας από αυτούς· η δημιουργία τεχνητού υφάλου, θα μπορούσε να είναι άλλος ένας· οι επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (που είναι και στη γειτονιά μας), μπορούν να προτείνουν άλλους δέκα.
Θα πείτε: «Γίνονται αυτά τα πράγματα; Είναι εφικτός ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης»; Στο ερώτημα αυτό απαντάμε ευθαρσώς: η Λαϊκή Συσπείρωση δεν αποτελείται από Μαυρογιαλούρους. Δεν ζητάμε ψήφο ώστε «και τεχνητό ύφαλο να σας φτιάξουμε».
Αντίθετα, ζητάμε να δώσει ο λαός δύναμη στη δύναμή του σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια, ακριβώς γιατί ο αγώνας για πραγματική ανάπτυξη είναι δύσκολος. Ακριβώς γιατί η επίτευξη αυτού του στόχου έρχεται σε σύγκρουση με κεντρικές επιλογές της κυρίαρχης πολιτικής. Ακριβώς γιατί, για να σταματήσει να βυθίζεται ο λαός όλο και πιο βαθιά στην κρίση, πρέπει να ανατραπούν οι νόμοι που ψηφίζονται σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου.
Θα τα καταφέρουμε; Άγνωστο. Όσο λιγότερες οι φλόγες, τόσο βαθύτερο το σκοτάδι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χάσουμε τον αγώνα, αν δεν τον δώσουμε.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ

Ο επικεφαλής και οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους των Συλλόγων γονέων του Δημοτικού και του Γυμνασίου Σαρωνίδας, καθώς και όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς και δημότες, φίλους ή μη, που μας τίμησαν με την παρουσία τους στην ανοιχτή συζήτηση που διοργανώσαμε στη Σαρωνίδα για την Παιδεία και το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων, την Παρασκευή 1-10-2010.
            Πιστεύουμε ότι η συζήτηση που έγινε ήταν πλούσια και διαφωτιστική. Ακόμα, αισιοδοξούμε ότι οι προβληματισμοί, οι ιδέες και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν, θα μετασχηματισθούν σε συντονισμένη δράση, ανεξάρτητα από τις εκλογές και το αποτέλεσμά τους. Μόνο έτσι θα κερδίσουμε τη ζωή, την Παιδεία και τα σχολεία που μας αξίζουν.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Κλειδώνει στο στόχαστρο τον "εχθρό λαό"

Συναγερμό πρέπει να σημάνει για το εργατικό λαϊκό κίνημα το ψήφισμα που συζητιέται μεθαύριο Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση

Το αστικό πολιτικό σύστημα, σε διεθνικό επίπεδο, σκοπεύει ευθέως στην καρδιά των λαϊκών κινημάτων και ενισχύει παραπέρα το οπλοστάσιο για τη θωράκισή του από τον εχθρό λαό και τη ριζοσπαστικοποίηση της πάλης του. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο για τη δημιουργία αυτού του πλαισίου πολιτικής καταστολής και το συντονισμό των κρατών - μελών σε αυτήν την κατεύθυνση.
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα απόπειρα στοχοποίησης των λαϊκών κινημάτων, στο όνομα της «καταπολέμησης του εξτρεμισμού». Στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνέρχεται την Τρίτη 5 Οκτώβρη 2010, προωθείται ψήφισμα, με το οποίο γίνεται μια συνολική προσπάθεια νομιμοποίησης όλου του αυταρχικού - αντιδημοκρατικού πλαισίου που προωθείται τα τελευταία χρόνια από τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό.

Το κατάπτυστο αυτό κείμενο προβλέπει:
  • Πολιτικό πλαίσιο: Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση καλεί τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, να «διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία κατά του εξτρεμισμού εφαρμόζεται συστηματικά και με συνέπεια σε όλες τις μορφές εξτρεμισμού». Δίνοντας τον ορισμό του «εξτρεμισμού», τον περιγράφει ως την «απόρριψη των βασικών αξιών και των κανόνων του παιχνιδιού σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου» και προσθέτει: «Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εξτρεμιστές να θεωρούν τον εαυτό τους ριζοσπάστες». Επιχειρείται έτσι η ταύτιση της μαζικής πολιτικής πάλης για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, με ενέργειες και μηχανισμούς που στοχοποιούνται σαν «ριζοσπαστικές» και επί της ουσίας αξιοποιούνται για τη λήψη αντιδραστικών μέτρων σε βάρος του λαού. Αυτό το σκοπό υπηρετεί και η επισήμανση ότι «ο εξτρεμισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές» και συνδέεται με «την αποτυχία του πολιτικού συστήματος στη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των τμημάτων της κοινωνίας, την έλλειψη ίσων ευκαιριών, τη φτώχεια, τις διακρίσεις και το συναίσθημα του αποκλεισμού». Δηλαδή, κάθε αντίδραση και αντίσταση στα δεινά που αναπαράγει για το λαό η καπιταλιστική εκμετάλλευση μπορούν να χαρακτηριστούν «εξτρεμισμός».
  • Απαγορεύσεις σε κόμματα: Το ψήφισμα κάνει ανοιχτά αναφορά στην απαγόρευση λειτουργίας ακόμα και πολιτικών κομμάτων, αφού καλούνται τα κράτη να εξασφαλίσουν ότι «τα μέτρα που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών πολιτικών κομμάτων είναι σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Με βάση το σχέδιο απόφασης, δίνεται η δυνατότητα στις αστικές κυβερνήσεις να περιορίζουν ακόμα και αυτές τις υποτυπώδεις δημοκρατικές ελευθερίες, για την αποφυγή «διασάλευσης της τάξης»: «Η Συνέλευση υπενθυμίζει επίσης ότι, παρόλο που η ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι είναι οι πυλώνες μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας, η άσκησή τους μπορεί να περιορισθεί, ιδίως όταν ο περιορισμός αυτός αντιστοιχεί σε μία επιτακτική κοινωνική ανάγκη, όπως είναι η πρόληψη της διασάλευσης της τάξης, η προστασία της ηθικής και η προστασία των δικαιωμάτων των άλλων».
  • Σύνδεση με την καπιταλιστική κρίση: Αποκαλύπτεται ότι το αντιδραστικό αυτό πλαίσιο διαμορφώνεται για τη θωράκιση του συστήματος απέναντι στις λαϊκές αντιστάσεις, σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της ταξικής πάλης. Για το λόγο αυτό καλούνται τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να «ενθαρρύνουν τις αρμόδιες επιτροπές του», ώστε να μελετήσουν «τις επιπτώσεις της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στον εξτρεμισμό».
  • Ενιαίο νομικό πλαίσιο: Τα κράτη - μέλη προτρέπονται στην «εισαγωγή του κατάλληλου νομικού πλαισίου και την συνεπή εξασφάλιση της εφαρμογής του», υπενθυμίζοντας ότι προβλέπονται μέτρα για την απαγόρευση και το σχηματισμό ενός νέου κόμματος, την απαγόρευση να συμμετέχει στις εκλογές και την απαγόρευση να λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Είναι φανερή η ταύτιση των όσων λέει το ψήφισμα με αυτά που έχουν ήδη αρχίσει να ζυμώνουν, κυρίως σε βάρος του ΚΚΕ τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, με πρωτεργάτες το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ.
  • Αντικομμουνισμός: Για να μην υπάρχει αμφιβολία περί του τι ακριβώς εννοείται, αναφέρονται και παραδείγματα για απαγορεύσεις κομμάτων όπως «στην Πολωνία όπου υπάρχει μια απαγόρευση κατά των κομμάτων που χρησιμοποιούν ολοκληρωτικές μεθόδους», δηλαδή η αποφάσεις που εξισώνουν το ναζισμό με τον κομμουνισμού και απαγορεύουν τα κομμουνιστικά σύμβολα.
  • Ειδική μνεία στην Ελλάδα: «Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια έξαρση ορισμένων μορφών εξτρεμισμού στην Ευρώπη, οι οποίες επιδιώκουν στόχους που είναι κατά παράβαση των δημοκρατικών - ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών της Ευρώπης». Ολα αυτά συνδέονται με «την τρέχουσα οικονομική κρίση και τις συνέπειές της σχετικά με τη φτώχεια και την ανεργία» που θα μπορούσαν να «επιδεινώσουν στην παρούσα φάση την αναβίωση των εξτρεμιστικών κινημάτων». Πιο συγκεκριμένα: «Αναφερόμαστε, κυρίως, στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης (...) ή για διαδηλώσεις και αναταραχές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων  το 2009».

Διαβάστε περισσότερα